10 Sätt att smyga in mer frukt & grönt i din familjs kost

Inlägg om vanor

Få din familj att äta mer frukt & grönt

Som de flesta vet så är det otroligt bra för hälsan och kroppen att få i sig en del frukt & grönt dagligen. Men att veta om det och att faktiskt få i sig en tillräcklig mängd är två helt olika saker, inte sant? Ibland är det faktiskt svårare att få i sig en tillräcklig mängd än man tror och kanske speciellt om man har barn som inte är allt för förtjusta i det gröna du lägger på tallriken. 

Vi är ju trots allt människor och det är klart att god onyttig snabbmat lockar oss vissa dagar.. Om din familj är någorlunda som min familj så äter ni också hellre lite köttbullar och makaroner eller en god hamburgare än en tallrik med kokt broccoli eller lite frukt. Det är ju absolut inget konstigt. 

Men hur gör vi då för att hitta en bra balans och få in lite mer grönt i vår familjs kost? Vi får helt enkelt vara lite kreativa. Här kommer 9 tips på hur du kan få in mer frukt & grönt i din & din familjs kost. 

1 - Börja dagen med en frukost-smoothie

Allt du behöver för att göra en smoothie är lite frukt eller bär, någon yoghurt som ni gillar, lite mjölk och kanske någon isbit. Släng i detta i en mixer och mixa ihop det till en jämn smoothie. Vill du få den lite fylligare och mer mättande, så ta i lite havregryn också. Om du har barn som är lite kräsna i smaken, så gäller det att hitta en yoghurt som gör att smoothien får en god smak. I värsta fall kan man ha i en liten liten klick ”frozen yoghurt” eller glass. Även om det självklart är bättre om du kan hitta någon yoghurt som de tycker blir god i smoothien. 

2 - Testa torkad frukt

Torkad frukt är ett bra alternativ som man kan få i sig när som helst under dagen, som ett litet snack. Ett litet paket med russin, lite torkad banan i yoghurten till frukost eller något annat gott. Även om vissa torkade frukter har en del tillsatt socker i sig, så är det fortfarande en källa till bra vitaminer. 

Gå ner i vikt

3 - Lägg på grönsaker på mackan

Alla gillar väl en god smörgås? Men istället för att bara köra en rostad macka med ost och smör. Försök lägga på lite paprika, tomat och kanske lite bladspenat! Du får in grönsakerna i kosten naturligt och dessutom är det minst lika gott! Har du en unge som vill äta en rostad macka med nutella? Lägg på lite bär och skivad banan så får du ändå in lite bra vitaminer! 

4 - Gör en sallads buffé till middag

Istället för att dra ihop en sallad som din familj ska äta, så skär upp massa olika grönsaker och lägg ner i skålar. Ha även kyckling, skinka, lite ostkuber och pasta. Samt några olika typer av dressingar. Låt alla i familjen skapa sina egna sallader. Det blir både nyttigt och roligt för dina barn att få utforska själva vad de tycker är gott! 

5 - Drick grönsaker och frukter i juice-form

Visst, en för stor mängd av juice blir ju inte speciellt bra i längden. Men att få i sig något glas juice fyllt med vitaminer och mineraler varje dag är väldigt bra, om man har det svårt att få i sig frukt och grönt via kosten. 

6 - Testa frukt till dessert

Någon dag i veckan så kan ni äta detta till efterrätt: Lägg i en liten sked med glass i en skål och toppa det med massa frukt & bär. 

7 - Frukt som mellanmål

Ha frukt och grönsaker hemma som familjen kan äta som ett litet snack. Vem tyckte inte om äppelbitar eller apelsinklyftor när man var liten? Skär lite olika grönsaker och servera med en god dipp-sås. 

8 - Testa något nytt

Testa någon ny och spännande frukt som ni inte ätit speciellt många gånger. I vissa fall hittar ni något som verkligen går hem och som kanske rent av blir en ny favorit. Kolla vad du kan hitta i din lokala butik och testa! 

9 - Grönsakssoppa

Gör en god grönsakssoppa och servera det med bröd och ost. Det kanske kan vara svårt i vissa familjer då en del barn kanske inte gillar soppa. Men jag vet själv att jag tyckte det var väldigt gott med både grön ärtsoppa och spenatsoppa när jag var liten. Så länge det serverades bröd och ost till. 

10 - Ha frukt & grönt hemma

När alla i din familj börjat få i sig lite mer frukt och grönt. Se till att alltid ha en del frukt och grönsaker hemma så att det blir enkelt att ta tex en frukt till mellanmål eller lite grönt på mackan om man är hungrig. 

Slutord..

Testa några av dessa idéerna, så kommer du och din familj att få i dig mer grönsaker på nolltid! 

Vill du få hjälp att lyckas med din egna hälsoresa?

Hur mycket du än läser på om hur du ska göra, hur många smarta tips & bra lösningar du än får och hur redo du än känner dig. Så kan det tyvärr ändå vara svårt att lyckas äta & träna sig till en god hälsa på egen hand.. 

Om du vill få hjälp att lyckas bli av med dina överflödiga kilon eller att bli mer hälsosam och få en mer välfungerande & välmående kropp, så har du kommit helt rätt! 

Med vår breda kunskap och utbildning inom kostrådgivning och träning, så hjälper vi dig mer än gärna att lyckas nå dina mål. 

Av oss får du ett helt upplägg, med hundratals recept, träningsprogram, hjälp att ändra dina ovanor, ett schema & massor av smarta redskap direkt i din mobil. 

Dessutom får du en personlig tränare som finns vid din sida för att hjälpa dig helhjärtat från där du befinner dig idag, till att du når dina mål! 

Kost & träning ska vara enkelt och just det är vårt mål. Att förenkla för dig, med ett upplägg där du slipper fundera på hur du ska göra!

Om du går med i vårt 20 veckors-program så kan du dessutom ingå i en gemensam pepp-grupp med andra likasinnade personer som också försöker komma i form. 

I gruppen så kör vi utmaningar & tävlingar där du kan vinna helt otroliga priser, som bland annat en lyxresa för två till ditt favoritresmål! 

Så sluta följa alla gamla tråkiga dieter och träningspass som inte hjälper. 

Ta ditt livs bästa beslut och få hjälp att äntligen lyckas med din hälsa och må bättre i din kropp än vad du gjort på väldigt länge! 

Klicka dig vidare på knappen nedan & välj ditt önskade program, så lovar vi att vi ska se till att du äntligen lyckas nå dina hälsomål!